Ga naar de inhoud

Mentale Coaching

In de sport focussen wij ons sterk op het trainen van de lichamelijk vaardigheden. Onze doelen zijn gericht op het verbeteren van de gezondheid, wat kilo’s afvallen, meer krachtopbouwen en/of wedstrijden winnen. Maar wist jij dat het mentale aspect net zo belangrijk zijn? Om de sportprestatie te verbeteren is het van belang om ook mentaal sterk te zijn. Hoe dit precies werkt? Ik leg het jou uit!

 

Tijdens een (belangrijk) sport moment wil je de ideale prestatietoestand bereiken. Dit is het punt waar jij op je top bent. Om dit te bereiken zijn er een aantal aspecten van belang. Je wilt daarvoor een goede conditie hebben, de kracht moet op peil zijn, de techniek moet de onder knie zijn en jouw mentale toestand moet optimaal zijn. Maar wat is nu een optimale mentale toestand in de sport?

 

 

Motivatie

Wanneer een sporter gemotiveerd is levert dit een voordeel op in de sport. Hij of zij geeft een hoge prioriteit aan zijn sportbeoefening, dit levert op dat er vaker en effectiever getraind wordt. Belangrijke sportmomenten worden ook belangrijke momenten in het dagelijks leven van de sporter is. De sporter heeft een sterke intrinsieke motivatie, wanneer een sporter alleen extrinsieke motivatie vertoond (bijvoorbeeld willen winnen voor bekendheid) zal dit op den duur problemen veroorzaken. De motivatie om beter te willen worden, zal daarom vooral vanuit de sporter zelf moeten komen!

 

Doelstelling

Wil jij beter worden in een bepaald aspect van jouw sport? Of wil je gewoon ‘fit’ worden? Hoe specifieker jouw sportdoel is, hoe duidelijker deze te bereiken is. Door jouw sportdoel SMART te formulieren, is er meer kans van slagen! Tevens vergroot dit ook jouw motivatie om door te zetten, wanneer het even tegenzit. Daarnaast moet jouw doelstelling gericht zijn om jezelf te verbeteren en niet op het nastreven van anderen. Hiermee bedoel ik dat je vooral gericht moet zijn op jouw eigen kunnen en niet bezig moet houden met anderen. Wanneer jij in het hier en nu bent en de volledige focus op jezelf richt, zal het doel eerder behaald kunnen worden.

 

Spanning

Elke (top)sporter krijgt met spanning te maken. Er zullen belangrijke sportmomenten zijn in het leven van (top)sporters. Voor dansers zijn dit audities, voor voetballers kunnen dit belangrijke wedstrijden zijn. Om hier op een verantwoorde wijze mee op te gaan en de stress te verlagen is het van groot belang dat er vooraf een mentale training is aangereikt.

 

Wanneer een sporter voor een wedstrijd een oefening wilt toepassen, om rustiger in het hoofd te worden, moet deze van tevoren getraind zijn. Net als de techniek, conditie en kracht moeten de mentale oefeningen ook van tevoren getraind zijn. Door mentale oefeningen in te bouwen in het trainingsprogramma heeft een (top)sporter hier baat bij, op stressvolle momenten

 

In de optimale mentale toestand heeft de sporter alleen oog voor zijn eigen prestaties, er is een intrinsieke motivatie, de sporter is in het hier en nu en heeft volledige controle over de situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

join the team

Hou jezelf scherp en meld je aan voor de nieuwsbrief