Het is steeds vaker in het nieuws: Kinderen en volwassenen bewegen steeds minder. Afgelopen week werd er gepubliceerd dat bijna de helft van alle kinderen en ouderen de beweegnorm niet haalt. Maar wat betekent dat nu eigenlijk ‘te weinig bewegen’ en ‘de norm niet halen’? In dit artikel wordt de term ‘Beweegnorm’ uitgelegd en welke veranderingen er zijn gemaakt!
Sinds 1998 heeft Nederland een norm om aan te geven wat een levensstijl is waarbij er aan voldoende lichaamsbeweging wordt gedaan. Dit is de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Bij deze norm wordt er aangegeven wat het minimale bewegingsniveau moet zijn op een dag, hierbij wordt onderscheidt gemaakt in leeftijd. Het gaat hierbij om bewegingen die minstens 10 minuten achtereenvolgens uitgevoerd kunnen worden. Voor elke leeftijdsgroep gelden er andere normen.
Naast deze deze NNGB is er ook nog de Fitnorm. Zoals de naam al aangeeft gaat het hierbij om fitheid, in deze norm wordt er aandacht besteed om fit te blijven. Bij de fitnorm wordt er aangegeven hoeveel intensieve beweging geleverd moet worden om de conditie op peil te houden. Deze norm geeft aan dat er minstens drie keer per week 20 minuten zwaar intensief bewogen moet worden. Hoe weet je dat je zwaar intensief aan het trainen bent? Dit kan je zelf testen! Lukt het nog om te praten tijdens het bewegen? Dan ben je nog niet zwaar intensief aan het bewegen, zodra praten niet meer lukt ben je zwaar intensief aan het bewegen.
De derde norm is de Combinorm. Dit is een combinatie van de NNGB en de fitnorm. Om deze norm te voldoen moet je minstens één van de twee vorige normen voldaan hebben.
De vorige drie normen zijn flink achterhaald! Daarom is er sinds augustus 2017, door de Gezondheidsraad, een beweegrichtlijn geformuleerd. Het doel van deze richtlijn is het aangeven van het minimale bewegingsniveau om gezondheidswinst te behalen. In de huidige richtlijnen wordt men opgesplitst in jongeren en volwassenen plus de ouderen. Deze nieuwe inzichten zijn afkomstig uit diverse wetenschappelijk onderzoeken naar beweeggedrag en de algehele gezondheid. Het CBS heeft hier onder andere onderzoek naar gedaan. In de tabel hieronder vindt je de nieuwe richtlijnen, opgesteld door de Gezondheidsraad!
Jongeren |
|
Volwassenen en ouderen |
|
Bron: https://www.gezondheidsraad.nl/nl/taak-werkwijze/werkterrein/preventie/beweegrichtlijnen-2017
In de nieuwe richtlijnen komen alle verouderde beweegnormen samen in een minimumrichtlijn om minder actieve doelgroepen te stimuleren om in beweging te komen. En de actief bewegende verdere gezondheidswinst te laten behalen. Tot nu toe behaald ongeveer 45% van de bevolking deze richtlijnen. Hoogtijd dat hier verandering in komt! Dus kom in beweging door een stuk te gaan fietsen en/of een bootcamptraining bij mij te volgen!