Ga naar de inhoud

Goede voornemens

Het nieuwe jaar komt er bijna aan en dus is het tijd om goede voornemens op te gaan stellen. Veel goede voornemens zullen gaan over afvallen, maar hoe behaal je deze doelen? In dit artikel geef ik jullie een aantal tips om jouw goede voornemens om te zetten!


Haalbaar

Je begint het nieuwe jaar vol enthousiasme en goede moed, maar hoe zorg je ervoor dat je het doel ook daadwerkelijk gaat halen? Dit doe je vooral door een haalbaar doel te stellen. Leg de lat hoog, maar niet te hoog. Er is niks vervelender dan een doel niet kunnen bereiken, omdat je de lat voor jezelf veel te hoog hebt gelegd. Maak dus een haalbaar doel. Dit doe je door bijvoorbeeld niet naar de perfectie van een ander te streven, maar naar jouw beste resultaat. En eigenlijk weet je zelf al heel goed wat wel en niet haalbaar is. Ga daarom vooral niet voor het onhaalbare, maar wees tevreden met een iets lager doel. Maar blijf jezelf wel uitdagen! 

Maar let er op wel dat je het doel niet te eenvoudig maakt! Hoe saai is het als je geen enkele moeite hoeft te doen voor jouw doel? Daag jezelf uit en stel een doel op waar je moeite voor moet doen. Verlies niet uit het oog dat je het wel moet kunnen halen. Bij het opstellen van een doel moet je de balans zien te vinden in iets wat te moeilijk is en een te eenvoudig doel. Ga boven je eigen kunnen zitten, maar niet te hoog. 

Tijd 

Gun jezelf de tijd om een doel te halen, maar stel wel een harde deadline. Verwerk daarom in jouw doel altijd wanneer je het behaald moet hebben. Dit kunnen dagen, weken maar ook maanden zijn. Voor elk doel is het afhankelijk hoe lang je nodig hebt om dit te behalen. Met het betrekken van de factor tijd, zorg je ervoor dat je het doel effectiever kunt gaan behalen. Je hebt voor jezelf een bepaald moment afgesproken wanneer het behaald moet zijn. Hier kan je motivatie uit halen!

Specifiek 

Er is niks gevaarlijker dan een heel algemeen doel opstellen. Een voorbeeld is: ‘Na zes maanden wil ik er beter uit zien’. Dit doel is te algemeen, wat is beter? Hoe wil je dit bereiken? Wanneer je een te algemeen doel opstelt loop je het gevaar dat je er niet aan begint. Dit komt doordat je niet specifiek hebt benoemd wat jij wilt bereiken. Beschrijf in jouw doel dus precies wat je wilt bereiken. 

Naast de bovenstaande vier tips zijn er nog een aantal tips, maar dit zijn de belangrijkste! Meer weten? Zoek eens op SMART doelstellingen.

Lukt het nog niet helemaal om zelfstandig de geschikte doelen op te stellen? Ik kan jou helpen! Binnenkort meer hierover op mijn social media en de website! Of neem nu al contact op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

join the team

Hou jezelf scherp en meld je aan voor de nieuwsbrief