Ga naar de inhoud

Blessurepreventie

Dansers, sporters, bewegers en niet bewegers krijgen allemaal te maken met blessures. De een vaker dan de ander… maar voor iedereen is voorkomen beter dan genezen. En daarom deel ik een aantal tips met jullie. Graag deel ik mijn tips met jullie over het voorkomen van blessures. Heb jij nog andere tips? Ik hoor ze graag!

 

Belasting – Belastbaarheid

In de huidige maatschappij wordt er veel van ons verwacht. Goed presteren op school/werk, een actief sociaal leven, we moeten er goed uit zien en alles moet fantastisch zijn. Maar voor iedereen is de belastbaarheid anders. Belastbaarheid wil zeggen, hoeveel iemand aan kan. Iedereen heeft een andere belastbaarheid. Ieders belastbaarheid is anders en daarom kan niemand dezelfde belasting aan. Zorg er daarom altijd voor dat jij in balans bent, jouw belasting en belastbaarheid moeten in balans zijn. Hoe je dit bereikt? Zet eens je telefoon uit, neem een moment voor jezelf, zeg eens nee tegen die extra opdracht op je werk. Het resultaat? Als je in balans bent zullen jouw taken eenvoudiger worden. Bij een continue overbelasting kunnen er vervelende gevolgen optreden. Voorbeelden hiervan zijn blessures, maar het kan zelf uitmonden in een burn-out. Balans is daarom het magische woord!

 

Houding

De houding heeft een grote invloed op het ontstaan van blessures. Bij een ongunstige lichaamshouding wordt er gecompenseerd. Hoe is jouw houding? Zit je altijd rechtop achter je computer? Zorg je altijd voor voldoende ondersteuning? Maar ook tijdens het sporten is een correcte houding noodzakelijk. Blessures kun je voorkomen door een juiste uitgangshouding aan te nemen. Dit wil zeggen dat jij altijd in gezonde positie de oefening gaat uitvoeren. Maar wat is die gezonde houding dan? Voor elk lichaam en elke sport is dit anders, laat je dus altijd goed informeren door een coach. Vraag eens aan jouw trainer of je met een gezonde lichaamshouding traint. Een juiste techniek hoort hier natuurlijk ook bij, maar het begint allemaal met een juiste uitgangshouding.

 

Warming-up en cooling-down

Hoe vaak warm jij echt goed op voor het uitvoeren van een sport? Veel mensen starten direct met de training, maar dit is erg gevaarlijk voor het lichaam! Zorg er daarom voor dat je altijd een warming-up doet! Eerder schreef ik hier al over, lees meer in het artikel ‘Het belang van een warming-up’. Mijn gouden tip hiervoor is, ga op de fiets naar jouw sportactiviteit en vertrek het liefst net iets te laat. Je fiets dan in een hoog tempo, hierdoor ben je direct opgewarmd als je aankomt op de locatie.

 

Na het sporten is het ook van groot belang om altijd af te koelen. Dit kan je doen door een oefening op laag tempo uit te voeren, bijvoorbeeld een rondje te joggen met een rustig tempo. Een ander goede manier is de stretch. Door je spieren te stretchen gaat de hartslag omlaag en de spieren worden verlengd. Door beide methodes krijgen afvalstoffen de kans afgevoerd te worden, de hartslag kan rustig dalen en de activiteit kan mentaal verwerkt worden. Wil je een routine zien voor een stretch? Check mijn Instagram!

 

Voeding

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat voeding een belangrijke factor is. Door voldoende voedingsstoffen in te nemen kunnen spieren zich ontwikkelen en herstellen. Groente en fruit, kwark, pasta, ei zijn voorbeelden van goede voeding voor alle sporters. Elk lichaam vraagt om een eigen voedingspatroon, dit is daarom altijd even uitzoeken wat voor jou werkt. Een diëtist kan je daarmee goed op weg helpen. Zorg in ieder geval altijd voor een gevarieerd eetpatroon met voldoende voedingsstoffen die bijdrage aan een gezonde levensstijl. Naast voeding is water zeer belangrijk. Drink altijd voldoende water, of je nu wel of niet sport. Water zorgt voor de werking van de organen, afvalstoffen kunnen afgedreven worden en jouw vochthuishouding blijft in balans. Mijn tip; neem altijd een flesje water mee onderweg, zodat je nooit zonder water komt te zitten.

 

Probeer jouw belasting niet groter te maken dan jouw belastbaarheid, voor het sporten altijd op warmen en na het sporten een cooling down, let op jouw houding en techniek tijdens het sporten en als laatste neem de juiste voeding tot je met een glas water. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar met al deze tips kan je het zelf enigszins voorkomen! Want, voorkomen is beter dan genezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

join the team

Hou jezelf scherp en meld je aan voor de nieuwsbrief