Blessures, pijntjes en spierpijn. Het is soms niet te voorkomen, maar blessures kunnen deels voorkomen worden. Er zijn verschillende manieren om dit voor te zijn. Zoals goede kleding en schoenen, juiste begeleiding om de oefeningen op een gezonde manier uit te voeren en de juiste voeding. Een ander aspect is ook van groot belang op het voorkomen van blessures en andere klachten. De warming-up. Deze is van groot belang. Wist jij dat je naast de spieren ook de organen opgewarmd worden tijdens de warming-up?
Warming-up zijn de oefeningen die voorafgaand zijn aan de training. Welke training je ook gaat doen, er zal altijd opgewarmd moeten worden! Voor elke sport zal er een specifieke manier zijn van opwarmen, echter zijn er meerdere overeenkomsten en die worden in dit artikel besproken!
Mentale warming-up
Om jezelf in beweging te zetten moet je mentaal opgewarmd zijn. Dit houdt in dat je mentaal opgepept wordt om te gaan bewegen en een prestatie te leveren. Zonder jezelf op te peppen zal het moeilijker worden om de ideale prestatietoestand te bereiken. Hierbij moet je niet door slaan naar te veel oppeppen, dit kan leiden tot een verminderde prestatie. Je moet jezelf dus letterlijk mentaal klaar maken om te gaan bewegen. Van tevoren even stilstaan bij wat er straks gedaan moet worden, is daarom helemaal niet zo’n slecht idee.
Een goede oefening hiervoor is in een comfortabele positie te gaan zitten, liggen of te staan. De ogen te sluiten en de bewegingen te visualiseren. Door te visualiseren kan je bereiken dat je precies weet wat je moet gaan doen en waar de eventuele moeilijkheden zitten. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat dit daadwerkelijk bijdraagt aan een verbeterde sportprestatie! Heb je een spannende wedstrijd? Dan kun je er ook voor kiezen om de visualisatie na de fysieke opwarming te doen.
Fysiek warming-up
Wanneer je mentaal klaar bent om te gaan bewegen, moet het lichaam aan het werk gezet worden. Bij een warming-up gaat het erom dat de bloedsomloop opgang komt, de hartslag wordt verhoogd en de spieren worden warm. Elke sport vraagt om specifieke oefeningen. Maar het opgang brengen van de hartslag is voor elke sporter van belang. Begin daarom altijd eerst met grove bewegingen en naarmate de opwarming vordert worden er steeds fijnere bewegingen uitgevoerd. Dus van grote grove bewegingen wordt er gewerkt naar kleine fijne oefeningen.
Zorg ook altijd voor warme kleding. Bij de warming-up kan het geen kwaad om een truitje aan te houden. De sportomgeving kan soms erg koud aanvoelen, voordat er bewogen gaat worden. In een danszaal is dit regelmatig aan de hand. Om het voor het lichaam iets makkelijker te maken, kun je dus een trui aan trekken. Deze moet wel uitkunnen na de warming-up, om te voorkomen dat je te snel oververhit raakt.
Een fysieke warming-up kan er dus als volgt uit zien. Je begint met rustig joggen op de plek, dit wordt gevolgd door grote armbewegingen en naar mate de training volgt komen er kleine geïsoleerde bewegingen van de gewrichten. De warming-up kan afgesloten worden met een korte stretch. Weten welke stretch ik prettig vind? Check deze week mijn social media.
Elke sport vraagt om een eigen vorm van opwarmen. Maar voor iedereen geldt, trek de juiste kleding aan. Zorg ervoor dat je mentaal in staat bent om te gaan bewegen en dan kun je fysiek starten met het opgang brengen van de bloedsomloop, de hartslag te verhogen. Wanneer je voldoende opgepept bent, kan je de ideale prestatie leveren in jouw training. Sla dus nooit de warming-up over om blessures en andere klachten te voorkomen
Pingback: Alles over stretchen voor dansers - Dance Health Motion